Składniki:
– 400 g śliwek
– 400 ml śmietanki 30%
– 100 ml mleka
– cukier waniliowy
– 4 żółtka
– 50 g cukru pudru
– brązowy cukier do karmelizowania

Żółtka i cukier wymieszaj delikatnie w misce trzepaczką (bez ubijania!!!). Do garnka wlej śmietankę i mleko, dodaj cukier waniliowy, a całość lekko podgrzej do rozpuszczenia cukru. Podgrzany płyn powoli wlej do żółtek i delikatnie mieszaj do rozpuszczenia cukru. Śliwki pozbaw pestek, pokrój i umieść w kokilkach. Śliwki zalej przez sito uzyskaną wcześniej masą. Kokilki włóż do płaskiego naczynia z gorącą wodą (wody powinno być mniej więcej do połowy kokilek), uważając jednocześnie, aby wrzątek nie dostał się do foremek z kremem. Piecz przez ok. 45 min. w nagrzanym do 150oC piekarniku, aż wierzch się zetnie. Foremki wyciągnij z wody i ostudź. Włóż na 3 godziny do lodówki (najlepiej na noc). Po wyznaczonym czasie wyciągnij kokilki z lodówki, posyp łyżką brązowego cukru i skarmelizuj przy pomocy palnika (można również karmelizować cukier w piekarniku na najwyższym poziomie). Podaj od razu po przygotowaniu.