Składniki:
– 600–700 g obranej i oczyszczonej dyni
– 2 cebule
– 2 piersi z kurczaka
– 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
– 250 ml przecieru z pomidorów
– 2 pomidory
– 4 ząbki czosnku
– 2 papryczki chili
– 1 puszka ciecierzycy
– suszony tymianek
– słodka papryka
– sól i pieprz
– olej
– świeża kolendra lub pietruszka (posiekana) do przystrojenia

Piersi umyj, oczyść, pokrój w kostkę. Skrop sosem sojowym, oprósz słodką papryką. Odstaw do lodówki. Podsmaż na oleju drobno posiekaną cebulę, czosnek oraz chili. Dodaj pokrojoną w kostkę dynię. Duś pod przykryciem (dynia musi być lekko twarda). Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i wydrąż gniazda nasienne. Pokrój w kostkę dodaj do dyni. Ciecierzycę odsącz i dodaj wraz z przecierem pomidorowym do dyni. Na patelni podsmaż kurczaka i dodaj do dyni. Całość dopraw solą, pieprzem i gotuj jeszcze 15 min. Przed podaniem posypać świeżą kolendrą lub pietruszką.
