Składniki:

– 4 duże cykorie
– 1 opakowanie sera smażonego wielkopolskiego 300 g
– garść łuskanych orzechów włoskich
– 2-3 ząbki czosnku
– duża łyżka pokrojonej natki pietruszki
– sól, pieprz
– łyżka masła

Cykorie pokrój wzdłuż na 4 części, gotuj ok. 10 min. we wrzącej posolonej wodzie. Odcedzić. Ułóż cykorie w żaroodpornym naczyniu. Posyp rozdrobnionymi orzechami. Wielkopolski ser smażony podgrzej na patelni z dodatkiem masła, aby uzyskać płynną konsystencję. Zalej zapiekankę płynnym serem, posyp rozdrobnionym czosnkiem, oprósz świeżo mielonym pieprzem. Ewentualnie można dodać kminek. Rozgrzej piekarnik do 200 oC. Zapiekankę włóż do piekarnika. Po 10 min. włączyć grzanie górne, a gdy wierzch będzie zarumieniony wyciągnij.

Podziel się: