Składniki
8 małych cykorii
1 łyżka soku z cytryny
60 g masła
1 łyżka mąki
200 ml mleka
100 g startego ementalera
1 łyżka posiekanego szczypiorku
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
16 plastrów surowego wędzonego boczku wędzonego
75 g startego cheddara

Cykorie oczyścić, umyj, przekrój wzdłuż na pół i wykrój głąby. Gotuj ok. 5 min. w wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Wyjmij i dokładnie odsącz. Masło roztop. Podsmaż mąkę. Wlej mleko i wymieszaj. Gotuj ok. 10 min. na małym ogniu. Do sosu wsyp ementaler, połowę cheddara i szczypiorek. Dopraw i wymieszaj – nie zagotowuj. Piekarnik rozgrzej do 180 oC. Cykorie owiń boczkiem i włóż do naczynia żaroodpornego. Polej sosem serowym i posyp resztą startego sera cheddara. Zapiecz ok. 10 min..

Podziel się: