Składniki
– 400 g upieczonych i obranych buraków,
– 300 ml oleju z pestek winogron lub oleju rzepakowego (musi mieć neutralny zapach)
– 6 jajek
– 300 g mąki
– 3 łyżeczki proszku do pieczenia
– 100 g kakao
– 400 g cukru
– cukier waniliowy i sól
Polewa
– 200 g czekolady ( zawartość kakao, jak kto lubi 50-60% mocno czekoladowa polewa)
-120 g śmietany kremówki
– 1 łyżeczka oleju
Tortownica o średnicy 26 cm

Buraki piecz w foli aluminiowej (świecącą stroną do środka) w piekarniku w temperaturze 140 oC. przez 1,5 godziny. Następnie pokrój w kostkę, zmiksuj blenderem wraz z olejem na gładką masę. Całość wraz z jajkami połącz mikserem. W drugim naczyniu połącz proszek do pieczenia, mąkę, kakao, cukier, dodaj szczyptę soli oraz cukier waniliowy. Po dokładnym wymieszaniu dodaj masę z buraków. Ciasto przełożyć do tortownicy. Piec 90 minut w temperaturze 180 oC.
Po ostudzeniu przygotuj polewę. Czekoladę połam, umieść w naczyniu i zalej gorącą śmietaną (nie zagotować). Wlej olej (można dodać kilka kropli zapachu waniliowego). Po kilku minutach, gdy czekolada roztopi się, szybko wymieszać do uzyskania jednolitej lśniącej masy. Polewę rozprowadzić po schłodzonym cieście i pozostaw, aby nie utraciła połysku.
Zbyt długie rozprowadzanie może doprowadzić do zmatowienia polewy.

