Składniki:
– 4 brzoskwinie
– 1 limonka
– 500 ml owocowego białego wytrawnego wina
– 1 łyżka kolorowego pieprzu lekko zmiażdżonego
– 5 cm laski cynamonu
– 1 łyżka cynamonu w proszku
– obrana skórka z jednej cytryny
– 100 g cukru pudru
– mięta do przybrania

Krem:
– 250 g serka mascarpone
– 200 ml śmietanki 30%
– 1 łyżka cukru pudru
– 3 łyżki syropu, który powstanie podczas przygotowywania brzoskwiń

Brzoskwinie sparz i obierz ze skórki. Pokrój na większe kawałki. Wino przelej do garnka i dodaj cynamon, sok z limonki, cukier puder, skórkę z cytryny, ½ zmiażdżonego pieprzu kolorowego. Całość zagotuj ok. 1 min., dodaj brzoskwinie i gotuj ok. 2 min. Łyżką cedzakową wyciągnij brzoskwinie i schłodź. Powstały winny syrop również schłodź.

Krem – śmietanę ubij, dodaj cukier i po łyżce mascarpone. Ubij na puszystą masę i dodaj 3 łyżki syropu. W pucharku deserowym ułóż krem, dodaj brzoskwinie. Brzoskwinie polej kilkoma łyżkami syropu i posyp pieprzem. Udekoruj miętą.

Podziel się: