Składniki ciasto:
– 700 g ugotowanych ziemniaków
– 350 g mąki pszennej
– 2 łyżki posiekanych listków bazylii
– 2 łyżki startego parmezanu
– 2 jajka
– szczypta soli
Sos:
– 200 ml kremówki
– 2 łyżki startego żółtego sera
– sól i pieprz

Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę lub rozgnieść tłuczkiem. Posiekaj bazylię i dodaj parmezan. Do ziemniaków dodaj mąkę, jajka, ser z bazylią oraz sól. Zagnieć ciasto. Podsypuj mąką w razie potrzeby, aby ciasto się nie kleiło. Po wyrobieniu ciasta uformuj cienkie wałki, pokrój je na kawałki ok. 2 cm. Nadaj im kształt małych bochenków i ułóż na podsypaną mąką deskę. Nożem zrób nacięcia w poprzek klusek. Wrzucić na lekko osolony wrzątek i gotuj jeszcze chwilę do wypłynięcia.
W rondelku podgrzej śmietanę, przypraw solą i pieprzem, a gdy zacznie się gotować wrzucić ser (sos będzie posiadał aromat sera, którego użyjemy, możemy eksperymentować w zależności od upodobań). Zmniejsz ogień, mieszaj trzepaczką, aż powstanie jednolita kremowa konsystencja. Polej bezpośrednio na gnocchi.