Składniki ciasta:

– 1 i ½ szklanki maki pszennej
– 1 łyżka proszku do pieczenia
– 2 kopiaste łyżeczki cukru pudru
– 1 łyżka cukru waniliowego
– 2 jaja
– ½ szklanki roztopionego masła
– 1 i ½ szklanki mleka
– szczypta soli

Skład frużeliny:

– 250 g śliwek
– pół cytryny
– 2 łyżki cukru
– 1 łyżeczka żelatyny
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Opcjonalnie:

– 250 ml śmietany kremówki
– opakowanie cukru waniliowego
– świeża mięta

Frużellina

Ze śliwek usuń pestki i pokrój w drobną kostkę. Zasyp cukrem i skrop sokiem z cytryny. Odczekaj 2 godziny aż owoce puszczą sok. Włóż do garnka i zagotuj. Po 2 minutach dodaj mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w łyżce wody i gotuj 1 minutę, a następnie wystudzić. Dodaj żelatynę napęczniałą w 1 łyżce wody, lekko podgrzewaj, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Wystudzić.

Gofry

Do garnka wlej mleko, rozpuść w nim masło i pozostaw do ostudzenia. Mąkę przesiej do miski. Dodaj proszek do pieczenia, sól i cukier waniliowy. Wymieszaj. Żółtka oddziel od białek i dodaj do mieszaniny. Wlej płynne wychłodzone masło i mleko. Zmiksuj na gładką masę. Ubij białka i delikatnie wmieszaj najlepiej drewnianą łyżką do uzyskanej masy. Gotowe ciasto wypiecz w gofrownicy.

Upieczone gofry posmaruj frużeliną. Opcjonalnie udekoruj je bitą śmietaną i miętą.

Podziel się: