Składniki:
Gołąbki:
– 500 g mięsa mielonego z szynki
– 100 g ryżu
– ½ główki kapusty
– 60 g bułki tartej
– 1 cebula dymka
– 1 ząbek czosnku
– sól
– pieprz
– 2 łyżeczki słodkiej papryki
– 1 przecier pomidorowy
– 1 szklanka wody
Sos:
– 6 pomidorów
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżeczki papryki wędzonej
– 1 szklanka bulionu warzywnego
– 1 łyżeczkę cukru
– 3 łyżki masła
– 3 łyżki mąki
– sól
– pieprz
– 1 łyżka bazylii

Kapustę poszatkuj na drobno, zalej wodą i gotuj ok. 10 min. Odcedź na sitku i ostudź. Ryż ugotuj i odcedź, również ostudź. Posiekaj cebulę, czosnek i zeszklij. Kapustę połącz z mięsem, ryżem, bułką tartą, czosnkiem i cebulą. Dodaj paprykę i dopraw solą oraz pieprzem.
Uformuj gołąbki, spanieruj w bułce tartej i podsmaż z obu stron, a następnie przełóż do garnka. W szklance wody rozprowadź przecier pomidorowy, zalać gołąbki. Gotuj ok. 20 min. na małym ogniu.
Sos do gołąbków: Pomidory sparz, obierz ze skórki. Wydrąż pestki, a następnie pokrój w kostkę. Dusić ok. 15 min. W drugim garnku rozpuść masło i dodaj mąkę. Gdy mąka połączy się z masłem wlej bulion energicznie mieszając, aby nie postały grudki. Dodaj pomidory, paprykę, bazylię, cukier i gotuj 15 min. Następnie dodaj zmiażdżony czosnek i zagotuj.

