Składniki:

– 300 g białej rzodkwi
– 12 krewetek tygrysich
– 5 łyżki sosu sojowego
– 4 łyżki sake
– 1 łyżka mirinu
– 2 łyżka cukru

Marynata do krewetek;
– 1 limonka
– 4 łyżki oliwy
– 1 ząbek czosnku
– ½ papryczki chilli
– 1 łyżka sosu sojowego jasnego

Białą rzodkiew pokrój w słupki, przełóż do garnka i zalej wodą. Dodać 1 łyżkę cukru, 3 łyżki sosu sojowego, sake, mirin. Gotuj do czasu aż rzodkiew będzie miękka. Krewetki rozmroź. Przygotuj marynatę, wymieszaj wyciśnięty sok z limonki, oliwę, zmiażdżony ząbek czosnku, posiekaną drobno papryczkę chilli oraz sos sojowy. W marynacie zanurz krewetki i odstaw na 15 min. do lodówki. Następnie grilluj z obu stron na rozgrzanym grillu lub w piekarniku. Ugotowaną rzodkiew przełóż na patelnię z rozgrzanym olejem. Dodaj 2 łyżki sosu sojowego, łyżkę cukru i podsmaż do lekkiego zarumienienia. Rzodkiew przełóż na półmisek i na wierzch połóż grillowane krewetki. Udekoruj posiekaną kolendrą i posiekaną papryczką chilli.

Podziel się: