Składniki:

– 4 gruszki
– 1 opakowanie ciasta francuskiego
– 5 dag rodzynek
– 2 łyżki rumu
– 1 jajko
– 4 łyżki cukru

Rodzynki wrzuć do naczynia i zalej rumem. Mocz minimum 1 godzinę. Ciasto francuskie lekko rozwałkuj i wytnij z niego kwadraty o boku 15 cm (wielkość kwadratu zależy od wielkości gruszki). Gruszki obierz i wydrąż od spodu gniazdo nasienne, najlepiej dedykowanym półkolistym nożem, nie rozcinając owocu. Napełnij gruszki odsączonymi rodzynkami. Ustaw każdy owoc na kwadracie ciasta i posyp go łyżką cukru; zaciągnij na ukos brzegi ciasta i sklej, pozostawiając na wierzchu ogonek gruszki. Ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz 15 min. w temperaturze 200oC. Gdy wierzch się przyrumieni, zmniejsz temperaturę do 180oC i piecz jeszcze ok. 30 min.

Podziel się: