Składniki
Ciasto
– 250 g mąki krupczatki (ew. tortowej)
– 100 g masła
– 100 g cukru pudru
– 2 żółtka
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie
– 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
– 5 łyżek cukru
– 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
– 1 jajko
– 1 łyżeczka cukru waniliowego
– 3 duże gruszki

Ciasto
Masło pokrój w kawałki i z pozostałymi składnikami szybko zagnieć na jednolite ciasto. Ciasto zawijamy w folię i chowamy na pół godziny do lodówki.
Nadzienie
Obierz gruszki i przekrój je na ćwiartki. Z każdej wykrój gniazdo nasienne i pokrój ją na plasterki. Wszystkie składniki nadzienia, bez gruszek, wymieszaj na jednolitą masę.
Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj podsypując mąką. Wyłóż nim natłuszczoną formę do tarty (26 cm). Nakłuwamy widelcem i wykładamy folią aluminiową. Posyp grochem i piecz przez 15 min. w 190 oC. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika. Ostudź i wyłóż na niego równomiernie gruszki. Zalej je masą nadzienia.
Tartę pieczemy 40 min. w 190 oC. Kroimy po ostudzeniu

