Składniki:
– 4 jajka
– 8 zielonych szparagów
– łyżka octu
– łyżeczka cukru
– łyżeczka soli
– grubo mielony pieprz
– odrobina soli morskiej
– oliwa
– ząbek czosnku
– 4 grzanki

Szparagi umyj, odetnij lub odłamujemy zdrewniałe końce (szparag chwytamy w połowie oraz za zdrewniałą końcówkę, wyginamy – powinien pęknąć w miejscu połączenia zdrewniałej części i miękkiej jadalnej). Zielonych szparagów (w odróżnieniu od szparagów białych) nie trzeba obierać. W garnku do szparagów zagotuj wodę z łyżeczką soli i cukru. Włóż szparagi, tak żeby główki wystawały ponad wodę i gotuj 5 min.
Rozgrzej oliwę na patelni, dodaj posiekany ząbek czosnku i podgrzej chwilę. Następnie połóż przygotowane wcześniej pieczywo i chwilę podgrzej do zarumienienia. Ugotowane szparagi przekrój wzdłuż na pół i ułóż na przygotowanym pieczywie.
Do 1 l wody wlej 2 łyżki octu, doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień. Łyżką zrób w wodzie wir, jajko wbij do małej miseczki i ostrożnie wlewaj do wirującej wody. Gotuj 3 min. Wyjmij jajko łyżką cedzakową i ułóż je na szparagach. Posyp kilkoma ziarnami soli morskiej i grubo zmielonym czarnym pieprzem.