Składniki:
– 400 g polędwiczek z piersi indyka
– 3 ząbki czosnku
– 3 cm kawałek świeżego imbiru
– szczypiorków (tylko białe części)
– 5 świeżych lub suszonych papryczek chili
– 2 łyżki oleju
– 1 łyżeczka niezmielonego pieprzu syczuańskiego lub pieprzu zielonego z zalewy octowej
– 75 g prażonych orzeszków ziemnych
Marynata:
– ½ łyżeczki soli
– 2 łyżeczki jasnego sosu sojowego
– 2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
– 1 łyżeczka octu ryżowego
– 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
– 1 łyżka wody
Sos:
– 1 łyżka cukru pudru
– ¾ łyżeczki mączki ziemniaczanej
– 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
– 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
– 1 łyżka octu ryżowego
– 1 łyżeczka oliwy
– 1 łyżka bulionu z kurczaka lub wody
Orzechy prażyć na blasze w piekarniku przez 15-20 min w 120oC, aż staną się brązowe.

Składniki marynaty wymieszaj w misce. Indyka pokrój w kostkę i przełóż do miski z marynatą. Odstawić do lodówki na 20 min.
Obierz i pokrój w plasterki czosnek i imbir, posiekaj szczypiorek w 1 cm kawałki. Papryczkę chili pokrój wzdłuż na połowę i usuń pestki. Składniki sosu wymieszać w osobnej miseczce.
Do woka wlej łyżkę oleju, rozprowadź po ściankach i podgrzej na dużym ogniu, aż zacznie dymić. Wlej 2 łyżki oleju i ponownie podgrzej, dodaj chili i ziarna pieprzu i szybko zamieszaj. Smaż aż chili zacznie brązowieć, nie może się przypalić. Szybko dodaj mięso indyka wcześniej zamarynowane i smaż mieszając na dużym ogniu. Do lekko podsmażonego indyka, dodaj imbir, czosnek i szczypiorek i smaż dalej ciągle mieszając, aż mięso będzie usmażone. Wymieszany sos dodaj do woka, ciągle mieszając. Gdy sos zacznie gęstnieć, dodaj orzeszki i zamieszaj.

