Składniki:

– 1 kg mieszanych owoców (jabłka, śliwki),
– 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej,
– 10 dag masła,

– 3/4 szklanki cukru,
– opakowanie cukru waniliowego,
– cynamon,

– łyżka cytryny.

Składniki:
1 kg mieszanych owoców (jabłka, śliwki)
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
10 dag masła
3/4 szklanki cukru,
– opakowanie cukru waniliowego,
– cynamon,
– łyżka cytryny.

Obierz jabłka, usuń z nich gniazda z nasionami. Ze śliwek usuń pestki. Pokrój owoce na dość grube plasterki lub w kostkę. Pokrojone owoce przełóż do dużej misy, skrop łyżką cytryny, posyp  ½ opakowania cukru waniliowego i dokładnie wymieszaj. Naczynie żaroodporne lub kokilki wysmaruj cienko masłem i wysyp je bułką tartą. Ułóż w nim owoce. Następnie w osobnym pojemniku wymieszaj mąkę z cukrem i pozostałym cukrem waniliowym. Dodaj masło, szybko wyrób mieszankę palcami i posyp nią owoce. Piecz deser w 180˚C przez ok. 40 minut. (do momentu, aż kruszonka się zarumieni

Podziel się: