Składniki:
– 6 kawałków białej, cienkiej kiełbasy
– 3 duże cebule
– 2 jabłka
– listek laurowy
– 3 ziarenka ziela angielskiego
– kilka czarnego pieprzu
– szklanka czerwonego półsłodkiego wina
– olej
– mielony kminek
– majeranek
– ostra papryka mielona
– ½ łyżeczki cukru
– sól, pieprz

Cebulę obierz i pokrój w półplasterki, a następnie zeszklij na oleju. Dopraw solą, pieprzem, majerankiem i kminkiem oraz cukrem i ostrą papryką. Jabłka przełóż do naczynia żaroodpornego. Do cebuli dodaj listek laurowy oraz ziarenka ziela angielskiego i pieprzu. Cebulę przełóż do żaroodpornego płaskiego naczynia i ułóż na niej kawałki białej kiełbasy, posmarowane wcześniej olejem. Całość zalej czerwonym winem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ok. 30 min w temperaturze 180 oC. Jabłka pokrój w łódeczki. Oprósz majerankiem i kminkiem oraz odrobiną soli. Razem piecz jeszcze ok. 15 min.

