Składniki:
– 6 jajek ugotowanych na twardo
Marynata:
– 2 szklanki wody
– 60 ml octu
– 2 duże buraki
– 1 łyżka cukru
– 1/2 łyżeczki soli
– 1 liść laurowy
– 5 ziaren ziela angielskiego
Farsz:
– żółtka z marynowanych jajek
– 10 dkg wędzonego łososia
– 6 małych korniszonów
– 1/2 cebuli
– 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku
– 2 łyżki majonezu
– sól, pieprz

Jajka ugotuj i obierz ze skorupek. Umyte buraki pokrój w grube plastry, wrzucić do wody i dodaj ocet oraz pozostałe składniki marynaty. Gotuj przez 10 min. Gotową marynatę ostudzić i przecedzić przez sitko. Do przecedzonej marynaty włóż obrane jajka i pozostaw na ok. 12 godzin. Marynować najlepiej w słoiku, aby jajka były całe.
Po minimum 12 godzinach wyjmij jaja z marynaty. Przekrój na pół i wyciągnij żółtka. Żółtka widelcem rozdrobnij w misce, dodaj cebulę pokrojoną w drobną kostkę, pokrojonego w kostkę łososia, korniszony, szczypiorek. Dopraw solą i pieprzem oraz dodaj majonez i delikatnie wymieszaj. Gotowy farsz włożyć w miejsce wyjętego żółtka.

