Składniki:
– 6 jaj ugotowanych na twardo
– 100 g szpinaku
– 100 g tartego sera (może być mozzarella)
– 2 łyżeczki mielonych orzechów włoskich
– 500 g pomidorów
– 125 ml śmietanki 30%
– 1 łyżeczka bazylii
– 2 ząbki czosnku
– szczypta gałki muszkatołowej
– 1 łyżeczka masła
– 1 łyżeczka oliwy
– sól i pieprz

Jajka ugotuj, obierz i kroimy na połówki. Szpinak ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Żółtka jaj ucieramy z ugotowanym szpinakiem, dopraw gałką muszkatołową, posiekanym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem. Dodaj mielone orzechy. Wymieszaj i napełnij białka. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz, pokrój na kawałki i podduś na oliwie. Dodaj posiekany, utarty z solą ząbek czosnku sól, pieprz i posiekaną bazylię. Po ugotowaniu do miękkości, przecieramy przez sito lub miksujemy blenderem. Dodaj śmietankę. Naczynie żaroodporne posmaruj masłem. Nałóż do niego sos pomidorowy, a w nim ułóż jajka, a następnie posyp całość tartym serem. Zapiekamy ok. 25 min. w temperaturze 180oC.

