Składniki:

– 1 karp
– 75 g włoskich orzechów
– ½ selera
– 1 cebula
– pęczek natki z pietruszki
– 1 jajko
– 600 g mąki
– 150 ml wody
– 150 ml oleju
– sól, pieprz

Karpia czyścimy, myjemy i osuszamy. Posiekaną cebulę podsmaż na oleju. Dodaj seler starty na tarce do warzyw, dodaj posiekane orzechy, posiekaną pietruszkę, dopraw solą i pieprzem. Karpia napełnij farszem i całość zszyj. Rybę posyp po wierzchu solą i pieprzem. Odstaw do lodówki. W tym czasie robimy ciasto. Mąkę wyrób z wodą, szczyptą soli i odrobiną oleju, a następnie rozwałkuj na dwa równej wielkością płaty. Na jednym płacie ciasta ułóż karpia, a drugim płatem go zakryj. Dokładnie po bokach zlep formując kształt ryby. Ułóż na posmarowaną oliwą blachę, posmaruj rozbełtanym jajkiem po wierzchu. Całość pieczemy ok. 45 min. w temperaturze 180oC.

Podziel się: