Składniki:

– 0,5 kg mielonej wołowiny
– 2 marchewki
– 1 pietruszka
– ½ selera
– 1 papryka
– 1 cebula
– pęczek natki pietruszki
– 100 g rukoli
– 1 ząbek czosnku
– 1 czerstwa bułka
– bułka tarta
– 2 jajka
– sól i pieprz
– garść orzechów włoskich
– olej do pieczenia

1 marchewkę, ½ pietruszki, ¼ selera pokrój w drobną kostkę, zblanszuj (gotuj 2-3 minuty we wrzącej wodzie, następnie wystudź w zimnej). Osobno pokrój i zblanszuj paprykę. Czerstwą bułkę rozmoczy w wodzie i odsącz. Dodaj do mięsa wołowego. Do mięsa dodaj 2 jajka, odrobinę oliwy, posiekany czosnek, sos sojowy, sól, pieprz i wymieszaj. ½ cebuli drobno posiekaj i podsmaż na oliwie. Mięso podziel na dwie części. Do jednej dodaj zblanszowaną marchewkę, pietruszkę i seler, do drugiej zblanszowaną paprykę i podsmażoną cebulę. Uformuj kulki, obtoczyć w bułce tartej i przesmaż.

Pozostałe warzywa gotuj w garnku do miękkości, zblenduj. Dodaj sos pomidorowy passata, posiekane orzechy włoskie, sól, pieprz do smaku. Delikatnie zagotuj. Klopsiki polej wykonanym sosem, posyp posiekaną rukolą i natką pietruszki.

Podziel się: