Składniki:
– 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
– 1,5 szklanki mąki
– 1 jajko
– szczypta soli
– 300 g truskawek średniej wielkości
– 100 g masła
– 2 łyżeczki bułki tartej

Truskawki umyj i usuń szypułki. Pozostaw na sicie do osączenia. Obrane i ugotowane dzień wcześniej ziemniaki przeciśnij przez praskę lub zmiel. Dodać jajko, sól, i mąkę. Wyrób ciasto, które następnie rozwałkuj na cienki placek (około 0,5 cm) i wytnij szklanką kółka. Na każdy placek włóż jedna truskawkę, sklej mąką i uformuj okrągłe kulki. Do garnka z wrzącą i osoloną wodą wrzuć przygotowane knedle. Czekaj, aż wypłyną na powierzchnię, a następnie gotujemy jeszcze ok. 2-3 min. Przed podaniem polej roztopionym masłem z odrobiną bułki tartej.

