Składniki:

Ciasto:
– 2 dag drożdży
– 5 łyżek cukru
– 30 dag mąki
– 110 ml ciepłego mleka
– 3 żółtka
– 8 dag masła
– szczypta soli
– 1 opakowanie cukru waniliowego
– 1/2 łyżeczki startej skórki cytryny

Nadzienie:
-25 dag mielonego twarogu
-2 żółtka
-10 dag cukru
-10 śliwek
-1 łyżka budyniu waniliowego

Ciasto

Drożdże rozetrzyj z łyżeczką cukru i odrobiną mąki. Wymieszaj z 50ml ciepłego mleka. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 20 min. Roztop masło w rondelku. Resztę mąki przesiej do miseczki i wymieszaj ze szczyptą soli i skórką z cytryny. Dodaj pozostały cukier, resztę ciepłego mleka, cukier waniliowy, stopione masło, żółtka oraz drożdże, które przygotowałeś wcześniej. Wyrób gładkie ciasto i odstaw na ok. 45 min. w ciepłe miejsce.

 

Nadzienie

Następnie pokrój śliwki w drobną kostkę. Wymieszaj twaróg z żółtkami i połącz z cukrem oraz budyniem w proszku.

 

Wyrośnięte ciasto przełóż na wcześniej posypaną mąką stolnicę lub blat i ponownie je wyrób. Rozwałkuj na cienki placek, lekko posypując mąką. Szklanką wytnij krążki, udekoruj masą twarogową i kilkoma kosteczkami śliwek. Piecz ok. 30 min. w temperaturze 180o C.

Podziel się: