Składniki:

– 2 piersi kaczki
– 1 szklanka oleju rzepakowego lub tłuszczu gęsiego
– sól
– pieprz
– rukola

Sos:
– 15 śliwek
– ¼ szklanki wody
– 1 łyżki brązowego cukru
– 2 łyżki octu z jabłek
– ½ papryczki chili
– 2 cm świeżego imbiru
– 2 ząbki czosnku

Piersi kaczki umyj, obsyp solą i pieprzem, włóż na 1 godzinę do lodówki. Po wyjęciu z lodówki opłucz wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Piersi włóż do naczynia żaroodpornego zalej olejem lub płynnym tłuszczem gęsim ponad górną powierzchnię. Włóż do nagrzanego do 100oC piekarnika i gotuj przez ok. 4 godziny. Po skonfitowaniu wyjmij i pokrój w plastry.

Przygotowanie sosu – śliwki umyj, usuń pestki. Przełóż do garnka i dodaj wodę, cukier, ocet, zmiażdżony czosnek, posiekaną papryczkę oraz pokrojony imbir. Całość duś aż śliwki rozgotują się. Tak przygotowany sos rozdrobnij blenderem i przetrzyj przez sito. Dopraw cukrem lub solą. Plastry konfitowanej kaczki polej delikatnie przygotowanym sosem i przystrój rukolą.

Do tego dania świetnie sprawdzi się czerwone, owocowe, lekkie wino.

Podziel się: