Składniki:
– 300 g suchych nasion ciecierzycy
– 20 g cebuli
– 2 ząbki czosnku
– 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
– 2 łyżki oliwy
– 1 jajko
– 1 łyżeczka mielonych ziaren kminu rzymskiego
– ½ łyżeczki mielonych ziaren kolendry
– ½ łyżeczki mielonych ziaren kardamonu
– ½ łyżeczki mielonych ziaren cynamonu
– ½ łyżeczki mielonych ziaren chili
– 1 łyżeczka kozieradki (uprzednio zmielonej i zalanej 2 łyżkami wrzątku)
– sól, pieprz do smaku
– pół łyżeczki sody oczyszczonej
– 1 papryczka chili
– 4 łyżki bułki tartej

Ciecierzycę zalej dużą ilością wody i pozostaw na noc. Rozmoczoną ciecierzycę gotuj przez ok. 20 min. Podsmaż cebulę. Odsączoną ciecierzycę i cebulę zmiel blenderem na jednolitą masę. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, bardzo drobno posiekaną pietruszkę, przyprawy, jajko, bułkę tartą i sodę oczyszczoną. Patelnię posmaruj łyżką oliwy i smaż na niej uformowane niewielkie kotleciki.
Finalnie można podać z gęstym dipem na bazie jogurtu naturalnego, majonezu i czosnku.

