Składniki:
Kotlety:
– 1 kalafior
– 1 jajko
– 3 łyżki mąki
– 1 papryczka chili
– pęczek świeżej kolendry
– sól
– pieprz
– bułka tarta do panierowania
Sos:
– 6 łyżek majonezu
– 3 łyżki ketchupu pikantnego
– 1 łyżka octu winnego
– 1 łyżeczka cukru pudru
– ½ papryczki habanero
– ½ ząbka czosnku
– sól

Kalafiora ugotuj i ostudź. Rozdrobnij kalafiora, ale pozostawiając małe cząstki w całości. Do kalafiora dodaj jajko, mąkę, sól, pieprz do smaku. Papryczkę bez pestek oraz świeżą kolendrę posiekać. Połącz z kalafiorem. Uformuj kotleciki, obtocz w bułce tartej i smaż w woku, aż się zarumienią.
Sos: Majonez połącz z ketchupem, octem winnym i cukrem. Ząbek czosnku przetrzyj przez praskę, papryczkę posiekaj i dodaj do majonezu. Sos doprawić solą.

