Składniki:

– 1 brokuł (większy)
– 2 ziemniaki
– 1 mały por
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki masła
– 165 ml mleczko kokosowe
– 1 l bulionu warzywnego
– sól, pieprz
– 150 g sera gorgonzola
– 100 g makaronu świderki

W garnku roztop masło i zeszklij pokrojonego pora wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Po chwili dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. Smaż ok. 10 min., zalej ½ szklanką wody i gotuj ok. 10 min. Brokuł podziel na części i wrzucić do garnka, zalej bulionem warzywnym i gotuj aż brokuł będzie miękki. Zmiksuj i dodaj mleczko kokosowe. Zagotuj i przypraw solą i pieprzem. Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ułóż trochę na dno miseczki lub talerza. Ser gorgonzola pokrój w kostkę. Do miseczki wlej gorącą zupę i na wierzch ułóż kostki sera. Zupę możesz również przybrać małymi kawałkami zblanszowanego brokułu.

Podziel się: