Składniki:
– 250 g czekolady
– 100 g cukru
– 5 jajek
– 250 ml śmietanki 12%
– 250 ml śmietanki 36%
– ½ laski wanilii
– 20 g żelatyny
– 2 szklanki borówek

Czekoladę utrzyj. Połowę cukru, żółtka i pestki wanilii oraz śmietankę 12% wymieszaj w naczyniu wstawionym do naczynia z wrzątkiem. Dodać 220 g czekolady i ubijaj, aż masa zgęstnieje. Żelatynę namocz w 4 łyżkach wody, podgrzej i połącz z masą. Masę ostudź, dodaj ubite z cukrem białka. Delikatnie wymieszaj. Na dno pucharków włóż po 2 łyżki kremu i na krem ułóż 3 łyżki borówek. Następnie uzupełnij pucharki kremem i wstaw do lodówki. Po chwili, gdy krem zgęstnieje ułóż na wierzch borówki i posyp tartą czekoladą. Wstaw do lodówki na ok. 2 godziny.

