Składniki:

– 1 średnia cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1 duża papryka czerwona
– 1 papryczka chilli
– 1 puszka pomidorów bez skórki
– 1 puszka koncentratu pomidorowego
– ½ litra bulionu
– skórka otarta z połowy pomarańczy
– 1 łyżeczka curry
– 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
– 2 łyżki oliwa z oliwek
– 1 łyżka ocet balsamiczny
– sól i pieprz

Zeszklij cebulę i czosnek na oliwie. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę oraz chilli i chwilę razem smaż. Dodaj pomidory z puszki, curry, otartą skórkę z pomarańczy. Zalej bulionem i gotuj ok. 25 min. Całość zmiksuj i przetrzyj przez sitko. Dopraw solą, pieprzem i octem balsamicznym. Dodaj posiekaną świeżą kolendrę.

Podaj samą lub z grillowanymi krewetkami.

Podziel się: