Składniki:

– 1 cebula
– ¼ bulwy selera
– 1 por (biała część)
– 1 łyżka oliwy
– 1 łyżka masła
– 2 małe ziemniaki
– 1 kalafior
– ½ litra bulionu
– 200 ml litra mleka kokosowego
– 40 g sera z pleśniowego
– sól

Cebulę, seler obierz i pokrój w kostkę. Pora pokrój w plasterki. W garnku rozgrzej oliwę z masłem i wrzucić cebulę, selera oraz pora i duś na małym ogniu przez ok. 5 min. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, a kalafiora podziel na małe różyczki, a następnie dodaj do garnka z cebulą. Wymieszaj i smaż przez minutę. Wlej bulion. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotuj jeszcze przez ok. 30 min., aż warzywa będą całkowicie miękkie. Zupę zmiksuj blenderem. Dodaj mleko kokosowe. Podawaj gorącą, posypaną kostkami sera pleśniowego.

Podziel się: