Składniki:

– 3 łyżki masła
– 2 duże pory
– 1 cebula
– 3 ziemniaki
– 1,5 l bulionu warzywnego
– 200 g śmietankowego serka topionego
– 1 papryczka chili
– pieprz biały, sól
– grzanki czosnkowe
– oliwa z oliwek

Na maśle usmaż pokrojony por i cebulę. Całość przełóż do garnka i ugotuj. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj ok. 20 min., aż ziemniaki będą miękkie. Całość zmiksuj i dopraw solą i pieprzem. Dodaj pokrojony serek topiony. Lekko podgrzej, aż serek się roztopi. Zupa powinna mieść lekko gęstą konsystencje. Na 1 łyżce oliwy usmaż pokrojony chleb tostowy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Zupę przed podaniem posyp drobno posiekaną papryczką chili. Podaj z przygotowanym wcześniej pieczywem czosnkowym.

Podziel się: