Składniki

Ciasto
350 g mąki
30 g mąki ziemniaczanej
150 g masła
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 żółtko

Farsz
1 cebula
250 g posiekanej kapusty kiszonej
100 g pieczarek
30 ml oleju
Sól, pieprz
Jajko do smarowania przed pieczeniem

Farsz

Kapustę gotuj 5-10 minut w małej ilości wody, odsącz i drobno siekamy. Cebulę podsmaż i dodaj pokrojone pieczarki. Do cebuli i pieczarek dodaj kapustę, lekko całość podsmaż, dopraw solą i pieprzem. Odstaw do przestudzenia.

Ciasto

Mąkę przesiej, dodaj sól, masło i pozostałe składniki. Zagnieć i odstaw na 1 godzinę do lodówki Następnie ciasto rozwałkuj. Wykrój kształt jaki chcesz osiągnąć. Nałóż farsz, sklej i posmaruj jajkiem. Piecz ok. 15 min. w temperaturze 180-200 oC.

Podziel się: