Składniki:

– 20 dag ryżu (najlepiej do risotto)
– 40 dag kurek
– 150 ml białego wytrawnego wina
– ½ cebuli pokrojonej w pióra
– 1 duży ząbek czosnku pokrojony w plasterki
– 7 suszonych pomidorów pokrojonych w kostkę
– starty parmezan
– wywar warzywny
– sól, pieprz
– 3 łyżki oliwy
– ½ kostki masła
– 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
– 3 łyżki pokrojonej w paki bazylii

Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę i czosnek, dodać ryż i podpraż lekko. Kurki pokrój i dodać do ryżu, lekko podsmaż. Wlej wino i gotuj na wolnym ogniu do czasu aż się wchłonie. Dodaj pokrojone pomidory i zalej wszystko wywarem (w ilości aż zakryje powierzchnie ryżu). Ciągle mieszając gotuj na wolnym ogniu. Dolewaj małe ilości wywaru aż ziarenka ryżu będą miękkie z zewnątrz z wyczuwalna twardością środka. Zdejmij z ognia i dodaj małe kawałeczki masła i tarty parmezan. Dopraw i przed podaniem posyp świeżymi ziołami.

Podziel się: