Składniki:
– 250 g mąki
– 200 g ziemniaków
– 1 łyżka cukru
– 30 g drożdży
– 200 ml mleka
– 1 łyżeczka soli
– olej do smażenia
– 150 g szpinaku
– żółty ser
– 1 ząbek czosnku
– sól, pieprz

Ugotuj ziemniaki, a następnie dokładnie rozgnieć praską lub widelcem na puree. W szklance ciepłego mleka rozpuść cukier i drożdże. Odstawić na ok. 10 min.
Do miski wsypać mąkę, dodaj ziemniaki, sól, olej, zaczyn drożdżowy i wyrób ciasto. Po wyrobieniu ciasto odstaw do miski i przykryj lnianą ściereczką. Pozostaw do wyrastania aż do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto podziel na porcje (z podanej ilości otrzymamy 4 porcje) i uformuj okrągłe placuszki. W głębokiej patelni rozgrzej olej. Na gorący olej wrzuć langosz. Po zarumienieniu jednej strony przewrócić na drugą i nadal smaż. Po wyciągnięciu z tłuszczu odsącz nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku. Przygotuj nadzienie. Szpinak usmaż na patelni z czosnkiem, pieprzem i solą. Nałóż na usmażony langosz i posyp startym serem.

