Składniki:

– 250 g świeżego szpinaku
– 170 g płatków lasagne
– sól i czarny pieprzu
– 50 g masła, stopionego
– 40 g twardego sera dojrzewającego np. ser cheddar
– 40 g parmezanu świeżo startego
– 250 g sera ricotta
– 150 g chudej śmietanki
– świeżo zmielona gałka muszkatołowa

Rozgrzej piekarnik do 200oC. Szpinak opłucz, włóż do rondla. Przykryj i gotuj ok. 5 min., aż liście się skurczą i zwiędną. Odcedź, przelewając zimną wodą i drobno posiekaj. Płatki lasagne ugotuj al dente w dużej ilości osolonej wrzącej wody. Odcedź i osusz ściereczką. Dno żaroodpornego naczynia posmaruj masłem. W misce połącz szpinak, twardy ser, parmezan, ricottę, śmietankę, gałkę muszkatołową , sól i pieprz. Na dnie naczynia rozłóż osuszone płaty lasagne i rozprowadź po nich 3 łyżki mieszanki ze szpinakiem. Podobnie ułóż pozostałe płaty (warstw nie powinno być więcej niż 6). Na wierzchu zostaw warstwę mieszanki ze szpinakiem. Polej pozostałym stopionym masłem i piecz 20-30 min. na złoto-brązowy kolor.

Podziel się: