Składniki:
– 500 g mąki
– 2 jajka
– 750 g białej kapusty (około ½ średniej główki)
– 100 g suszonych grzybów
– 100 g tłuszczu tj. masła lub oleju
– 2 cebule
– śmietana,
– sól, pieprz,
– natka pietruszki

Mąkę przesiej na stolnicę i dodaj trochę gorącej wody i jajka. Zagnieć ciasto na makaron. Ciasto cienko wałkuj i pokrój w szerokie paski, a następnie tniemy kwadraciki. Tak powstały makaron ugotuj w osolonej wodzie. Grzyby moczymy przez około 2 godziny i następnie gotuj do miękkości. Po ugotowaniu grzyby pokrój i uduś na maśle z cebulą. Kapustę podziel na ósemki i gotuj kilka minut, aż będzie miękka, ale nie rozpadająca się. Wyciągnij z wody i odsącz. Pokrój w drobną kostkę, dodaj do grzybów, dopraw i chwilę podsmaż. Następnie dodaj ugotowany makaron, dopraw do smaku. Całość zapiecz. Danie udekoruj natką pietruszki.

