Składniki:

Ciasto:

– 5 jajek
– 15 dag cukru
– 10 dag mąki
– 1 łyżka masła do posmarowania pergaminu

Nadzienie:

– 2 kg jabłek
– sok z 1 cytryny
– 1 łyżeczka mielonego cynamonu albo łyżeczka skórki z cytryny
– 2 galaretki o smaku cytrynowym
– 3 łyżki cukru pudru

Ciasto
Oddziel żółtka od białek i z białek ubij pianę. Pod koniec ubijania wsyp cukier i ubijaj, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Dodaj żółtka i nadal chwilę ubij. Na ubite jajka przesiej mąkę i delikatnie mieszać łyżką. Ciasto przełóż równo na prostokątną blachę wyłożoną natłuszczonym pergaminie. Piecz ok. 15 min. w temperaturze 180oC. Wyjmij ciasto na ściereczkę wysypaną cukrem pudrem i zdejmij pergamin, a ciasto zwiń razem ze ściereczką w ścisły rulon. Odstaw do wystygnięcia.

Nadzienie
Jabłka umyj, obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach i skrop sokiem z cytryny. Przełóż do garnka i gotuj na wolnym ogniu ok. 20 min. Dodaj cynamon i skórkę z cytryny. Do gorących jabłek wsyp 2 galaretki i energicznie wymieszaj, aż galaretki się rozpuszczą. Jabłka odstaw do wystygnięcia. Gdy masa wystygnie i trochę zgęstnieje rozwiń ciasto ze ściereczki i rozsmaruj jabłka na cieście. Całość zwiń i wstaw do lodówki na całą noc. Ciasto dodatkowo owiń ciasno pergaminem. Po wyjęciu z lodówki posyp po wierzchu cukrem pudrem.

Podziel się: