Składniki:
– 3 kg cukinii
– 0,5 kg cebuli
– 1 papryka czerwona
– 2 papryki żółte
– 0,5 kg marchwi
– 1 główka czosnku
– 1 łyżka soli
– 2 łyżki soli ziołowej
– 1 szklanka octu
– 1 szklanka cukru
– 2 małe łyżeczki kurkumy
– ½ szklanki oleju

Przygotowanie cukinii: młodej cukinii nie obieramy, starszą obierz i usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój w słupki. Paprykę oczyść i również pokrój w słupki. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokrój w piórka. Czosnek rozdrobnij. Wszystkie warzywa przełóż do miski, zalej octem i oliwą oraz dopraw przyprawami. Całość wymieszaj. Sałatkę pozostaw na ok. 6 godzin. Przełóż do słoików. Pasteryzuj 10 min.

