Składniki
– 500 g makaronu maccheroni
– ½ pęczka pietruszki
– ½ pęczka bazylii
– 10 g tartego Parmezanu
– 4 łyżki obranych pestek dyni
– 1 ząbek czosnku
– oliwa
– garść drobno pokrojonych łuskanych orzechów włoskich
– ocet balsamiczny
– 1 łyżeczka startej skórki cytryny
– sól i pieprz do smaku
– gruby plaster szynki

W moździerzu rozetrzyj natkę pietruszki, bazylię, parmezan, ząbek czosnku, orzechy włoskie. Dodaj odrobinę oliwy, odrobinę octu balsamicznego, łyżeczkę skórki cytryny sól i pieprz do smaku. Wymieszaj. Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie (ok. 7 minut).
Pestki dyni uprażyć na suchej patelni. Szynkę pokrój w wąskie paski i przesmaż na patelni.
Ugotowany makaron wymieszać z pesto, posyp uprażonymi pestkami dyni i przesmażoną szynka.

