Składniki:
– 200 g makaronu wstęgi
– 4 pomidory malinowe
– 200 g kurek
– 2 ząbki czosnku
– 1 cebula
– 3 łyżki masła
– 2 łyżki oliwy extra vergine
– 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
– sól i świeżo zmielony pieprz

Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Pomidory sparz i obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Kurki umyj i osusz. Cebulę drobno posiekaj, czosnek przecisnij przez praskę do czosnku. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła i 2 łyżki oliwy i zeszklij czosnek z cebulą. Dodaj pokrojone pomidory i chwilę duś. Na drugiej patelni podsmaż na maśle kurki. Do pomidorów dodaj posiekaną natkę i podsmażone kurki. Całość delikatnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Na talerzu ułóż makaron i polej sosem kurkowo-pomidorowym.

