Składniki:

– 300 g makaronu penne
– 250 g zielonego groszku
– 4 plastry wędzonego boczku
– 2 ząbki czosnku
– szklanka bulionu
– 2 łyżki natki pietruszki
– ser pleśniowy
– oliwa z oliwek
– sól, pieprz

Czosnek i boczek pokrój. Rozgrzej patelnię, wlej oliwę, dodaj pokrojony czosnek i boczek. Smaż do zarumienienia. Dodaj groszek, dopraw solą i pierzem, wymieszaj i podsmaż razem przez minutę. Dodaj bulion, aby przykryć groszek. Gotuj bez przykrycia do zredukowania wody, przez ok. 10 min. W tym czasie ugotuj makron penne, najlepiej al dente. Ugotowany makaron przełóż do naczynia, wymieszaj z groszkiem i boczkiem z patelni. Na wierzch połóż kostki sera pleśniowego oraz natkę pietruszki.

Podziel się: