Składniki:
– 200 g makaronu pełnoziarnistego
– 1 cukinia
– ząbek czosnku
– 1 pęczek białych szparagów (ok. 8 szt.)
– 1 łyżka oliwy
– 1 łyżka soli
– 1 łyżka cukru
– garść liści bazylii
Składniki pesto:
– garść liści bazylii
– 1 ząbek czosnku
– 2 łyżki uprażonych pestek dyni
– 3 łyżki startego parmezanu
– ½ łyżki soku z cytryny
– 2 łyżki oliwy
– sól, pieprz

Przygotuj pesto, ucierając wymienione składniki w moździerzu. Makaron ugotuj w osolonej wodzie, odcedź, włóż z powrotem do garnka i wymieszaj z pesto. Cukinię pokrój w plastry, oprósz solą i połóż na rozgrzanej patelni z oliwą. Smaż bez przewracania przez ok. 3-4 minuty, aż cukinia lekko się zarumieni. Wówczas przewróć ją na drugą stronę i powtórz grillowanie. Szparagi obierz i odłam twarde końce. Gotuj w gorącej wodzie z dodatkiem soli i cukru przez ok. 5 min. Odsącz i pokrój na kawałki. Dorzuć do cukinii i smażyć przez ok. 2 min. Na patelnię z warzywami dodaj makaron i podgrzewaj jeszcze przez pół minuty, a następnie wyłóż na talerze i udekoruj bazylią.
