Składniki:
– 1 cebula
– 1 szklanka bulionu warzywnego
– 1 kg świeżych małży (w muszlach)
– 1 pęczek pietruszki
– 1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotuj 1 szklankę bulionu warzywnego. Cebulę posiekaj. W garnku rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę, podsmaż do zeszklenia. Dolej bulion warzywny i delikatnie zagotuj. Małże dobrze umyj, oskrob ostrym nożem z ewentualnych osadów i ponownie umyj. Zamknięte małże odłóż. Otwarte małże sprawdzić prostym testem na świeżość, upuszczając na stół z wysokości ok. 20 cm. Jeżeli małża po upadku zamknie się, jest świeża i zdatna do spożycia, niezamykające się należy usunąć. Tak przygotowane omułki wrzuć do gotującego się wywaru. Dodaj pół pęczka posiekanej pietruszki. Gotuj przez kilka minut, aż muszle się otworzą. Wyjmij z garnka na talerz, wszystkie nieotwarte małże należy wyrzucić. Posyp pozostałą pietruszką. Podawaj ciepłe

