Składniki:
– 1 kg ziemniaków pokrojonych na plastry
– 3 łyżki oliwy
– 2 cebule pokrojone w plastry
– 3 ząbki czosnku
– 2 czerwone papryczki chili
– łyżeczka mielonego kminku
– łyżeczka mielonej kolendry
– starta skórka z 1 cytryny
– sok z 1 cytryny
– 1 l bulionu
– sól, pieprz
– kwaśna śmietana 18 % lub jogurt naturalny
– łyżka posiekanej natki pietruszki

Ziemniaki obierz i pokrój w talarki o grubości 0,5 cm. Cebule przekrój na pół, a następnie pokrój w poprzek w półksiężyce. Posiekaj czosnek – po posiekaniu odczekaj ok. 10 min., tak ażeby składniki uwolnione w czosnku w czasie krojenia zdążyły się połączyć, dając finalnie najzdrowsze połączenie dla naszego organizmu. Posiekaj papryczki chili razem z nasionami w celu wydobycia większej ostrości dla podkreślenia smaku dania. Na głęboką patelnię z rozgrzaną oliwą wrzuć pokrojoną papryczkę chili oraz mieloną kolendrę i kminek. Podsmaż ok. 1-2 min., tak żeby wydobyć maksimum aromatu z przypraw. Dodaj cebulę i zeszklij. Następnie dodaj czosnek, dorzuć talarki ziemniaków. Całość podsmaż jeszcze ok. 5 min. Dodaj sok i skórkę z cytryny. Zalej bulionem i doprowadź do wrzenia. Piekarnik rozgrzej do 200oC. Całość dania przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz ok. 45 min. w celu całkowitego nasączenia warzyw aromatami przypraw. Podawaj odsączone z bulionu. Wierzch udekoruj łyżką śmietany lub jogurtu oraz posyp posiekaną natką pietruszki. Świetnie smakuje z dodatkiem młodej duszonej kapusty z odrobiną koperku.
