Składniki:

– 8 młodych ziemniaków
– 8 plastrów wędzonego boczku
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– mielona wędzona papryka
– biały pieprz
– sól
– oregano, tymianek
– 2 łyżki majonezu
– 2 łyżki jogurtu greckiego
– pęczek melisy
– sok z ½ cytryny
– skórka z jednej cytryny
– pieprz biały mielony, cukier do smaku

Ziemianki umyj i gotuj ok. 12 min. bez obierania. Odcedź i lekko ostudź. Każdego ziemniaka owiń plasterkiem boczku. Ziemniaki ułóż na blaszce. Oliwę wymieszaj z solą, pieprzem i papryką. Posmaruj ziemniaki i piecz 200oC przez ok. 20 min.

Sos – majonez wymieszaj z jogurtem, dodaj posiekaną melisę, sok z cytryny i skórkę starkowaną z jednej cytryny. Przypraw solą i pieprzem oraz odrobiną cukru.

Podziel się: