Składniki:
– 200 g mąki pszennej
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
– 1 jajko
– 50 ml oleju
– 250 ml maślanki
– brokuł – kilka kawałków
– papryka czerwona i żółta
– 3 suszone pomidory
– 4 plastry szynki parmeńskiej
– 3 ząbki czosnku
– świeży tymianek
– ser feta

Paprykę upiecz w piekarniku, a następnie obierz i drobno pokrój w kostkę. Brokuł podziel na cząstki zblanszuj 3 min. w osolonej wodzie, a ‘następnie odsącz. Szynkę, suszone pomidory pokrój w kostkę. Czosnek drobno posiekać. Jajko ubij mikserem dodaj maślankę i olej, a następnie dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Zmiksuj na jednolitą masę. Do ciasta dodać warzywa i szynkę parmeńską, czosnek oraz świeży tymianek. Wypełnij silikonowe foremki i posyp kostkami sera feta (3 kostki na jedną muffinę). Piecz ok. 30 min. w 170oC.

