Składniki na ciasto (ok. 20 sztuk):
– 300 g mąki
– 300 g marchewki
– 125 ml oleju z pestek winogron
– 100 g cukru
– 1 mleczna czekolada
– 50 g kakao w proszku
– 3 jajka
– 50 g pokrojonych orzechów włoskich (ok.5 łyżek)
– 1 łyżeczka mielonego cynamonu
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– ½ łyżeczki sody
– ½ łyżeczki mielonego imbiru
– ¼ łyżeczki soli
Polewa:
– 250 g serka mascarpone
– ½ gorzkiej czekolady
– 100 g cukru pudru – 1/2 szklanki
Dekoracja:
– ½ tabliczki gorzkiej czekolady

Marchewkę zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami. Wszystkie składniki sypkie oprócz cukru wymieszać. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ( nagrzej wodę w dużym garnku, włóż do niego mniejszy garnek z czekoladą i rozpuść. Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę, dodaj olej i dalej ubijaj. Dodawaj do masy na przemian marchewkę, sypkie produkty i rozpuszczoną czekoladę. Gotowe ciasto przelej do papierowych lub silikonowych foremek na mufinki. Piecz w 180oC przez 15 min.. Sprawdź drewnianym patyczkiem czy suchy, jeśli mokry to piecz jeszcze 5 min..
½ gorzkiej czekolady na polewę rozpuść w kąpieli wodnej. Serek utrzyj z cukrem pudrem i dodaj rozpuszczoną czekoladę. Pozostałą połówkę czekolady gorzkiej rozpuść w kąpieli wodnej i wylej cienką warstwę na papier do pieczenia. Rozsmaruj i wystudź w zamrażarce. Po wystudzeniu pokrusz na ozdobne płatki czekoladowe. Każdą mufinkę posmarować polewą i obłożyć płatkami czekoladowymi.