Mus jabłkowy z bananami:
– 3 kg jabłek (najlepiej różnych odmian, np. Red Delicious ładnie barwią mus)
– 1kg dojrzałych bananów
– sok z 1-2 cytryn
– cukier do smaku

 

 

Jabłka i banany dokładnie umyj. Wytnij gniazda nasienne z jabłek, a banany obierz i pokrój na małe cząstki. Nie obieraj jabłek, zostaw skórkę. Pokrojone jabłka wrzuć do garnka (na dno wlej odrobinę wody), dolej sok z cytryn, cukier i gotuj na małym ogniu do momentu gdy jabłka będą miękkie, wtedy dorzuć pokrojone banany. Całość gotuj jeszcze kilka minut. Odstaw garnek z kuchenki i całość zblenduj. Gotowy mus przełóż do uprzednio przygotowanych, wyparzonych słoików. Zakręć. Duży garnek wyłóż gazetami lub ściereczką, ustaw w nim słoiki, zalej wodą do 2/3 wysokości. Po zagotowaniu wody pasteryzuj przez ok  10- 15 min.

Podziel się: