Składniki:
– 1 marchewka
– 1 por
– ¼ bulwy selera
– 10 suszonych grzybów Mung
– 1,5 l bulionu drobiowego
– 3 łyżeczki sosu sambal oelek
– ½ łyżeczki ziarenek kolendry
– 3 cm korzenia imbiru
– 5 łyżka jasnego sosu sojowego
– 1 ziele angielskie
– 1 łyżeczka zielonej pasty curry
– 100 g chińskiego makaronu ryżowego

Obierz marchewkę i razem z porem pokrój w plastry. Obrany seler pokrój w drobną kostkę. Do garnka z bulionem wrzuć warzywa i gotuj ok. 15 min. Wrzuć grzyby Mung, kolendrę, imbir, pieprz, sól i ziele angielskie. Gotuj jeszcze ok. 15 min. na małym ogniu. Dodaj sos sojowy, sambal oelek i pastę curry. Na 10 minut przed podaniem do gorącej zupy wrzuć makaron ryżowy.

