Składniki:

– 0,5 kg jabłek
– 4 banany
– sok z cytryny
– 2 jajka
– 250 ml śmietany
– 150 g mąki
– 30 g cukru
– 1 łyżka oliwy do ciasta
– mąka do obtaczania owoców
– olej do smażenia
– cukier puder

Przygotuj ciasto naleśnikowe. Żółtka utrzyj z cukrem, wymieszaj ze śmietaną, mąką, oliwą i dodaj do ciasta. Białka ubij na puszystą pianę i delikatnie wmieszaj w powstałą wcześniej masę. Odstaw na 30 min. Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w plastry. Banany obierz ze skóry, pokrój w grube plastry. Owoce skrop sokiem z cytryny, a przed zamoczeniem w cieście obtocz w mące – dzięki temu ciasto będzie lepiej przylegało. Każdy plaster dokładnie zanurz w cieście i smaż z obu stron. Wyjmij, osącz z nadmiaru oleju na bibule i posyp cukrem pudrem.

Podziel się: