Składniki:

– 3 szklanki mąki
– 2 łyżeczki sody oczyszczonej
– 1 łyżka proszku do pieczenia
– 2 łyżki miodu
– 70 ml oleju
– 3 szklanki maślanki
– 4 jajka
– maliny
– borówka amerykańska

Sos:

– szklanka mleka
– 2 łyżki cukru
– żółtko
– łyżka mąki ziemniaczanej
– laska wanilii

Mąkę przesiej do miski, dodaj sodę, proszek do pieczenia, miód, olej, maślankę i roztrzepane wcześniej jajka. Wymieszaj, najlepiej mikserem, na gładką, lejącą się masę. Odstaw na godzinę do napęcznienia mąki. Smaż na odrobinie rozgrzanego oleju. Usmażone placki ułóż w jeden na drugim (do 5 szt.). Polej przygotowanym sosem waniliowym i udekoruj owocami.

Sos waniliowy:
Żółtko utrzyj z cukrem, wymieszaj z łyżką mąki ziemniaczanej. Wyjmij nasionka z laski wanilii i dodaj do utartego żółtka. Zalej gorącym mlekiem ciągle mieszając. Podgrzewaj aż sos zgęstnieje. Po zgęstnieniu przetrzyj przez sito.

Podziel się: